Патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, както и всички

...
 Патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, както и всички
Коментари Харесай

Завършиха градеж на храм след 20 години

 Патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, както и всички митрополити и епископи на Българската православна черква ще осветят нов храм в столичния квартал „ Лозенец “ на 21 септември в четвъртък. Това ще стане ог 7,30 часа, а от 9.30 часа ще бъде отслужена и първата Света Литуригя там, оповестиха от Синодалната палата.
Храмът, чийто градеж продължи близо 20 години, се назовава " Въздвижение на Светия Кръст Господен " и е в местността Кръста. На това мяснто през 1878 година на Възнесение Господне – Спасовден, софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място на което се намирал и незастроената по това време местност паметникът се е виждал отдалече.

След няколкократно преместване, до преди дни каменния кръст, разгласен за монумент на културата, се съхраняваше в близкия храм „ Преображение Господне ”. Сега, той е подложен върху фундамент в непосредствена непосредственост до мястото, където е бил повдигнат през 1878 година – до олтара на новопостроеният храм, отдаден на Честния кръст.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „ Джеймс Баучер " и „ Черни връх " е стартират през 1998 година от различния синод, само че в следствие е замразен. След няколко годишна сага по узаконяването му Софийска митрополия, ръководена от патриарх Неофит пое довършването на градежа. Бяха направени преустройства, наложени от канонични и архитектурни грешки.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР